streda 6. júna 2018

Narodeninová torta: mramorová s ananásom


Bohatá, vláčna, veselá, ovocná, nahá, svieža poschodová torta. Piekla som ju na narodeninovú oslavu troch rybičiek (v znamení ryba). Dúfam, že Vás inšpiruje a poteší! 

Na veľký korpus potrebujeme:
  • 3/4 hrnčeka hnedého cukru
  • 4 vajcia
  • 1 hrnček mlieka
  • 6 PL slnečnicového oleja / roztopeného masla
  • 1 PL vanilkového extraktu / 1 vanilínový cukor
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 PL kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • 2 PL kakaa

Na malý korpus potrebujeme:
  • 1/4 hrnčeka hnedého cukru
  • 2 vajcia
  • 1/2 hrnček mlieka
  • 3 PL slnečnicového oleja / roztopeného masla
  • 1 PL vanilkového extraktu / 1 vanilínový cukor
  • 1 hrnček hladkej múky
  • 1/2 PL kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • 1 PL kakaa

Potrebujeme na krém:
  • 200 g zmäknutého masla
  • 3-4 PL práškového cukru
  • 500 g mascarpone

Na plnenie a ozdobenie:
  • 1 konzerva krájaného ananásu
  • lekvár podľa chuti, napr. černicový, čučoriedkový, rýbezľový
  • čučoriedky, maliny, jahody
  • čokoládové Mačacie jazýčky

Najprv si upečieme oba korpusy. Vyšľaháme žĺtka s cukrom, pridáme mlieko, olej a vanilku. Primiešame aj múku s kypriacim práškom a soľou. Nakoniec opatrne zapracujeme sneh s bielkov. Polku cesta odlejeme do druhej misky a zmiešame s kakaom. Do vystlanej formy nalievame po troškách striedavo vanilkové a kakaové cesto, čím vznikne mramorový vzor. Pečieme na 200 stupňov cca 25-35 minút a necháme vychladnúť. 

Zatiaľ pripravíme krém. Zmäknuté maslo izbovej teploty vyšľaháme do penista, potom pridáme aj cukor. Nakoniec primiešame mascarpone a krém dáme tuhnúť do chladničky. 

Korpus prekrojíme vodorovne na dve polky. Spodnú časť vrchnej polky natrieme lekvárom. Spodnú polku korpusu pokvapkáme ananásovou šťavou, poukladáme ananás a navrstvíme krém. Obe polky korpusu spojíme. Rovnako naplníme i druhý korpus.

Vrch veľkého korpusu zarovnáme, potrieme troškou krému alebo lekváru, a uložíme naň vrchný malý korpus. Nakoniec tortu ozdobíme - čokoládky zlomíme napol, pozapichujeme po obvode a naukladáme ovocie. Samozrejme torta je najlepšia na ďalší deň, odstáta, keď sa chute spoja. Dobrú chuť!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára