utorok, 22. augusta 2017

Slaná karamelová poleva / SALTED CARAMEL

Toto je stále oblúbenejšia pochúťka! Mňa si absolútne získala. Môžete ju použiť ako polevu na koláč, bábovku, zmrzlinu, na ovocie... 

Potrebujeme:
  • 1 hrnček / asi 200g kryštálového cukru
  • 6 PL / asi 90g masla izbovej teploty, nakrájané na kocky
  • 1/2 hrnčeka / asi 120ml šľahačky
  • 1 malá lyžica soli
V širšom hrnci alebo panvici zohrievame cukor na strednom ohni, stále miešame (drevenou alebo odolnou silikónovou varechou). Keď sa cukor úplne roztopí a začne karamelizovať, pridajte maslo. Nezľaknite sa! začne to veľmi bublať, miešame, miešame kým maslo nerozmiešame aj 3-4 minúty. Keď máte pocit, že sa maslo oddeľuje od karamelu, použite metličku. 
Za stáleho miešania pomaly prilievame smotanu. Necháme ju asi minútku bublať, trochu sa zdvihne kým bude vrieť. Odstavíme z ohňa a primiešame lyžičku soli. Necháme vychladnúť. 
Vďaka smotane nám neztuhne úplne. Môžete pridať aj šupinkovú morskú soľ pre efekt. Dá sa skladovať v uzavretej sklenej nádobe v chladničke asi 10 dní.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára