piatok 30. septembra 2016

Jablkový koláč s mandľami a hrozienkami



Jabĺčkový koláč s mandľami v krehkom ceste, s jemnou vôňou škorice a vanilky. Odporúčam pridať kopček vanilkovej zmrzliny, ktorá vyváži kyselkavosť jabĺčok a privedie jeho chuť do dokonalosti. 



Potrebujeme na cesto:

  • 250 g hladkej múky
  • 50 g práškového cukru
  • 1 vanilkový cukor
  • 125 g masla studeného
  • 1 celé vajce
Na plnku:
  • 2 kg jabĺk
  • šťava z 1 citróna
  • 300 ml jablčného džúsu
  • 100 g kryštálového cukru
  • 1 balenie škoricový cukor
  • 100 g hrozienok
  • 50 g mandľových lupienkov + na ozdobu
  • 1 balenie vanilkový puding

Múku a cukor preosejeme. Pridáme vanilkový cukor, na kúsky nakrájané chladené maslo a vypracujeme cesto. Zabalíme ho do kuchynskej fólie a necháme v chladničke asi hodinu.
Zatiaľ ošúpeme jablká a nakrájame na kocky asi 2 x 2 cm. Kocky dávame do misy s vodou a citrónovou šťavou, aby jablko nezhnedlo kým pripravíme plnku. Do veľkého hrnca nalejeme džús, pridáme cukor kryštál aj škoricový aby sa rozpustil, a privedieme do varu. Hneď pridáme jablká (bez vody), hrozienka, mandľové lupienky a varíme 3 minúty. Pudingový prášok rozmiešame v 100 ml vody a vlejeme do hrnca k jablkám. Povaríme ešte pár minút a stále miešame. Zmes necháme trocha chladnúť.
Vyberieme cesto z chladničky, vyvaľkáme a vystelieme nim dno i okraje tortovej formy (priemer 24-26 cm). Potom doň nalejeme jablkovú plnku, uhladíme, posypeme mandľovými lupienkami. Pečieme asi 35-40 minút vo vyhriatej rúre na 175 stupňov. Hotový koláč necháme úplne vychladnúť, najlepšie cez noc do chladničky. A nezabudnite na tú zmrzlinu!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára