štvrtok 31. decembra 2015

Perníkový cheesecake so slivkovou omáčkou

Túto dobrotu som videla piecť v Teleráne (odkaz tu) a musela som ju vyskúšať.  Suroviny sa dajú zohnať počas celého roka, takže to nie je výhradne len vianočný koláč. Foodblogerka Aneta vraví, že je to ten najlepší cheesecake aký jedla. Ja s ňou môžem iba súhlasiť! A keď ho ochutnáte aj Vy budete nadšene fandiť. 



Potrebujeme:
  • 400 g perníčkov v rumovej poleve (robí Opavia alebo Tesco)
  • 120 g masla
  • 250 g mascarpone
  • 350 g cream-cheese (smotanový krémový syr napr. Philadelphia, ABC, Linessa...)
  • 3 PL práškového cukru
  • 4 PL medu alebo golden syrupu
  • štipka soli
  • perníkové korenie (ja dávam 1 PL mletá škorica + 1/2 PL mletý zázvoru + 1/2 PL mleté klinčeky)
  • kôra z 1 citróna
  • 2 celé vajcia

Na slivkovú omáčku:
  • 1 pohár zaváraných sliviek
  • kukuričný škrob na zahustenie

Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie. Perníčky (nie plnené džemom či v čokoláde) si rozdrvíme alebo rozmixujeme na jemno. Maslo roztopíme a nalejeme na perníčky. Dobre premiešame a vzniknutú mrveničku nasypeme do tortovej formy, utlačíme a vytvarujeme na korpus. Dáma ho zatiaľ do chladničky. Z ostatných surovín si vymiešame krém. Odporúčam všetko vybrať z chladničky hodinu pred pečením, nech majú suroviny rovnakú izbovú teplotu. Mascarpone, cream-cheese, cukor, med, soľ, korenie a citrónovú kôru vymiešame do hladkého krému. Nakoniec po jednom primiešame vajíčka. Hotový krém nalejeme na korpus, uhladíme a pečieme nad parou v predhriatej rúre na 160 stupňov asi hodinu. 
Vodný kúpeľ je pre pečenie cheesecaku zásadný - do hlbšieho plechu dáme vodu a uložíme ho na spodok rúry aby sa voda vyparovala, tak nám nezoschne a bude krásne krémový. Po upečení rúru vypneme, ale dvierka neotvárame ešte pol hodinu. Až potom opatrne vypustíme paru a necháme cheesecake vychladnúť. Dáme stuhnúť do chladničky.



Slivkovú omáčku si urobíme veľmi jednoducho. Slivkový kompót aj so šťavou ohrejeme na miernom ohni, pridáme škrob a miešame kým nezhustne. Toto odporúčam robiť pri servírovaní podľa toho, koľko kúskov podávate. Ja som na 4 kusy, asi 10 polovíc sliviek,  dávala 1 PL škrobu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára