nedeľa 10. mája 2015

Banánovo-nutelový cheesecake


Túto "mlsandu" som piekla môjmu drahému k meninám. Banánový cheesecake s nutelovou plnkou! Robila som ho raz so zebrovým vzorom, a raz vrstvila pozdĺžne. Druhú variantu jednoznačne odporúčam, lebo nutelovo-mascarpone krém ostane naozaj krémový a dodá cheesecaku zaujímavý a veľmi chutný efekt. Viac už v recepte!

Na korpus potrebujeme:
  • 200 g BeBe keksov
  • štipka soli
  • 3 PL kakaa
  • na jemno pomleté orechy
  • 150 g masla

Potrebujeme na banánovú časť:
  • 4 menšie prezreté banány
  • 200 ml smotany na šľahanie
  • 200 g mascarpone
  • 2 vajcia + 1 žĺtok
  • 2 PL vanilkového extraktu
  • 3 PLpráškového cukru
  • 2 PL hladkej múky
Na nutelovú časť potrebujeme:
  • 200 g mascarpone
  • 3-4 PL Nutella
  • 200 ml smotany na šľahanie
Na ozdobenie:
  • šľahačka, orechy, banány v čokoláde
Dno tortovej vystelieme papierom na pečenie a boky vymastíme maslom. Keksíky aj orechy si pomelieme na jemno, pridáme kakao, soľ a roztopené maslo. Vymiesime mrveničku, ktorú vysypeme do formy a utlačíme ju na dno. Dáme stuhnúť do chladničky.
Banány ošúpeme, nakrájame a spolu so smotanou dáme do vyššej nádoby. Ponorným mixérom vyšľaháme hustý krém a k nemu postupne pridávame ostatné ingrediencie, vždy premiešame, stačí ručne.
Na nutelovú časť si dobre vyšľaháme všetky ingrediencie. 
Polovicu banánového cesta vylejeme do formy a uhladíme. Na ňu rovnomerne rozlejeme nuteloý krém. Na vrch dáme zvyšok banánového cesta. 
Takto pripravený cheesecake pečieme vo vodnom kúpeli cca 60 minút na 165-170 stupňov (do hlbšieho plechu dáme vodu a uložíme ho na spodok rúry aby sa voda vyparovala a na stred na mriežku uložíme cheesecake). Po upečení vypneme rúru, ale neotvárame dvierka ešte aspoň 20 minút, až potom vypustíme paru. Po pol hodine otvoríme dvierka a necháme cheesecake úplne vychladnúť. Dáme na noc do chladničky.
Pred podávaním potrieme vrch cheesecaku šľahačkou, ozdobíme pomletými orechmi a banánikmi v čokoláde.



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára