streda 11. marca 2015

Cupcakes s arašidovým maslom


Už celú večnosť som chcela vyskúšať cupcakes s arašidovým maslom. Patrím k ľuďom, ktorým arašidové maslo neprekáža. Podľa skúseností viem, že buď ho niekto miluje alebo neznáša. Ja som na tento recept použila veľmi chutné a jenmé maslo z M&S (odporúčam). Cupcakes sú jemne vanilkovo-arašidové, plnené džemom, s krémovou arašidovou čiapočkou s čokoládou. 

Potrebujeme na 18 ks:

  • 1 a 1/2 hrnčeka hladkej múky
  • 1 PL kypriaceho prášku
  • štipka soli
  • 1/2 hrnčeka hnedého cukru
  • 2 vajcia
  • 6 PL slnečnicového oleja / roztopené maslo
  • 1 PL vanilkový extrakt
  • 1/3 hrnčeka sekaných alebo mletých nesolených arašidov
  • 1 hrnček mlieka
Na krém:
  • 80 g masla izbovej teploty
  • 2 PL práškového cukru
  • 150 g cream-cheese (napr. ABC, Goldessa, Philadelphia)
  • 4 veľké PL jemného arašidového masla

Na náplň a ozdobu:
  • džem bez zrniečok (napr. jahodový, malinový, lesné plody)
  • horká čokoláda

Maslo, mlieko, vajcia a cream-cheese si vyberieme z chladničky hodinu pred pečením, aby mali izbovú teplotu. V miske si vyšľaháme spolu cukor, vajcia, olej, vanilkový extrakt a mlieko. Do tejto zmesi pridáme múku so soľou a kypriacim práškom. Miešame len kým sa nám stratia hrudky múky, zbytočne neprešľaháme. Nakoniec pridáme aj nasekané či pomleté arašidy (podľa toho, či chcete mať cupcakes jemné alebo chrumkavé). Plech si vystelieme papierovými košíčkami a do 3/4 nalejeme cesto. Pečieme 18-20 minút v predhriatej rúre na 200 stupňov.
Upečené cupcakes necháme vychladnúť na mriežke. Malou lyžičkou do stredu každého vyhĺbime jamku tak, že odoberieme trochu cesta z vrchu, naplníme džemom a zas prikryjeme vykrojenou čiapočkou. Takto ich necháme odstáť nech sa džem spojí s cestom, a zatiaľ si pripravíme krém. 
Zmäknuté maslo vyšľaháme do penista. Pridáme cukor, cream-cheese a arašidové maslo a šľaháme do hladkého krému. Dáme do chladničky na takú pol hodinku stuhnúť a zdobiacim vreckom nanášame na cupcakes. Dozdobíme roztopenou horkou čokoládou. 

moje sú plnené čučoriedkovým džemom
pofŕkané horkou čokoládou

2 komentáre:

  1. úplne náhodou som objavila tento blog a som nadšená!! krásne fotky a úžasné recepty :) práve tento s arašidovým maslom by som chcela vyskúšať, ale mám formu na 12muffinov a kedže budem robiť aj niečo dalšie 18 by bolo dosť vela. Môžem vás poprosiť o úpravu receptu na toto množstvo? keby je to len na polovicu to ešte zvládam ale toto sa neodvážim :) dakujem pekne!!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Dobrý deň :) Teší ma Váš záujem. Recept som pre Vás upravila nasledovne:
      3/4 hrnčeka hladkej múky
      1 PL kypriaceho prášku
      štipka soli
      1/3 hrnčeka hnedého cukru
      2 vajcia
      5 PL slnečnicového oleja / roztopené maslo
      1 PL vanilkový extrakt
      1/4 hrnčeka sekaných alebo mletých nesolených arašidov
      1/2 hrnček mlieka
      (podľa potreby môžete cesto buď zahustiť múkou alebo zriediť mliekom)
      Na krém:
      30 g masla izbovej teploty
      1 a pol PL práškového cukru
      100 g cream-cheese (napr. ABC, Goldessa, Philadelphia)
      2 a pol veľkých PL jemného arašidového masla
      (krém je najlepšie ochutnať či vyhovuje chuťovo a prípadne pridať arašidové maslo či cukor podľa vlastnej chuti)
      Dúfam, ž cupcakes budú chutiť.

      Odstrániť