nedeľa 4. januára 2015

Pečené plnené jablká v koláči

Šťavnaté jabĺčka plnené orechmi a čokoládou vo voňavom vanilkovo - škoricovom koláči... Tento recept som našla v časopise FOOD a neodolala som takej dobrote. 

Potrebujeme:
  • 6-8 menších jabĺk
  • 300 g hnedého cukru
  • 2 balenia vanilínového cukru
  • 1 balenie škoricového cukru
  • 220 ml oleja
  • šťava z 1 pomaranča
  • 320 g hladkej múky
  • 1 lyžička kypriaceho prášku
  • 4 celé vajcia
Na náplň potrebujeme:
  • 30 g horkej čokolády
  • 100 g nasekaných vlašských orechov
  • 60 ml mlieka
  • 25 g hnedého cukru / 3 lyžice medu
  • 25 g masla
Ako prvé si pripravíme plnku do jabĺk. Nad parou si rozpustíme čokoládu, pridáme orechy, mlieko a cukor. Miešame kým sa cukor neroztopí a suroviny sa spoja. Nakoniec pridáme maslo, odstavíme z ohňa, a necháme ho úplne roztopiť. Jablká umyjeme, odkrojíme vrch a vydlabeme im jadrovník. Naplníme ich po okraj plnkou a uzavrieme ich čiapočkou. 
V miske si vyšľaháme spolu cukor, olej, šťavu a vanilkový i škoricový cukor. Po jednom pridávame vajcia. Nakoniec primiešame po častiach múku s kypriacim práškom. 
Potrebujete hlbšiu formu, môže byť štvorcová aj okrúhla, môžete použiť aj viacej menších foriem. Formu si vystelieme papierom na pečenie alebo použijeme tuk a múku. Na dno naukladáme jablká tak aby sa nedotýkali seba ani stien, okolo nalejeme cesto. Plechom ešte pár krát buchneme o stôl aby sa cesto rovnomerne rozlialo. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov asi 60 minút. Koláč je upečený keď vytiahneme špáradko čisté. Pred krájaním ho necháme vychladnúť.


upečte jabĺčko v srdiečkovej forme pre Vášho drahého



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára