piatok 23. januára 2015

Kokosovo - čokoládový cheesecake


Kakaovo kokosový korpus, lahodný krém s kokosového mlieka, kúsky čokolády a sladučké šťavnaté granátové jablko. Kombinácia na povzbudenie celého človeka počas pochmúrnych upršaných dní.

Potrebujeme:
  • 2 balenia kakaových BEBE keksov
  • 170 g masla
  • 6 veľké lyžice kopcom kokosu
  • 200 ml kyslej smotany
  • 500 g mascarpone
  • 3 celé vajcia + 1 žĺtok
  • 150 g práškového cukru
  • 2 lyžice vanilkového extraktu
  • 400 ml kokosového mlieka (to kúpite zvyčajne v konzerve v exotických potravinách, v BILLA, LIDL, Tesco)
  • 3 lyžice hladkej múky
  • čokoládové kúsky (kúpené alebo doma nasekané)
  • 1 granátové jablko
  • čokoládová poleva + kokos na posypanie


Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu, inak hrozí že sa cesto zrazí. Okraje tortovej formy vymažeme maslom, dno vystelieme papierom na pečenie. Kekse rozmixujeme na jemný prášok a zmiešame s kokosom. Zmäknuté maslo nakrájame na kocky, pridáme do sušienkového prášku a rukami vymiesime na mrveničku. Vysypeme ju do formy a poutláčame dno aj okraje a vytvarujeme korpus. Zatiaľ ho dáme odpočívať do chladničky.
V miske si ručne vymiešame smotanu, mascarpone, cukor a vanilkový extrakt. Po jednom pridávame vajíčka. Nakoniec primiešame aj preosiatu múku a kokosové mlieko. Do krému jemne zapracujeme aj kúsky čokolády.
Hotovú zmes nalejeme do korpusu a pečieme pomaly vo vodnom kúpeli asi 60 minút na 165-170 stupňov. (Vodný kúpeľ je pre pečenie cheesecaku zásadný - do hlbšieho plechu dáme vodu a uložíme ho na spodok rúry aby sa voda vyparovala, tak nám nezoschne a bude krásne krémový). Po upečení vypneme rúru, ale neotvárame dvierka ešte aspoň 20 minút, až potom vypustíme paru. Po pol hodine otvoríme dvierka a necháme cheesecake úplne vychladnúť. Najlepšie dať ho stuhnúť do chladničky cez noc.
Hotový cheesecake potrieme čokoládovou polevou (napr. GANACHE), posypeme kokosom a dužinou z granátového jablka.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára