štvrtok 27. novembra 2014

Mazarin Torte (Mazarintårta)


O pár dní nám začína advent, aj teplomer občas ukazuje pod nulu, a niektoré kúty nášho Slovenska už okúsili prvý sneh. Tieto Vianoce začneme už tradične netradične. Mojou veľkou láskou je Škandinávia - najlepšia dovolenková destinácia pre mňa! Preto Vám dnes predstavím tradičný švédsky vianočný koláč - marcipánovú tortičku, ktorú som navyše obohatila brusnicami. Vo Švédsku ju nájdete v každej pekárni či cukrárni.

Potrebujeme na korpus:
  • 1/2 hrnčeka masla izbovej teploty
  • 1/4 hrnčeka práškového cukru
  • 1 žĺtok
  • 1 hrnček hladkej múky
Na náplň:
  • 1/3 hrnčeka masla izbovej teploty
  • 2 celé vajcia
  • 200 g marcipánovej hmoty (kúpite aj v IKEA)
  • 3 lyžičky hladkej múky
  • 1/2 lyžičky mandľového extraktu
  • 50 g sušených brusníc (kúpite aj v IKEA)
Na polevu:
  • 1/3 hrnčeka práškovéhu cukru
  • 1 lyžička vody

Maslo a vajíčka si vyberieme z chladničky aspoň hodinku pred pečením aby mali rovnakú izbovú teplotu. Toto je veľmi dôležité, ináč sa vám cesto zrazí a môžete ho rovno vyhodiť. Najprv si pripravíme cesto na korpus. Vo väčšej mise si vyšľaháme maslo s cukrom do penista (použite špirálové nástavce na mixér). Pridáme žĺtok aj múku a ručne vypracujeme cesto do hladkej masy. Zabalíme ho ako placku do fólie a dáme do chladničky. Zatiaľ si pripravíme náplň do koláča.
Maslo a vajcia vyšľaháme do penista. Marcipán nastrúhame do cesta, pridáme mandľový extrakt, múku a vyšľaháme do hladka. Občasne zoškrabujte dno a okraje misy. Nakoniec len ručne primiešame brusnice.

Dno formy na koláč vystelieme papierom na pečenie. Cesto na korpus vyvaľkáme na pomúčenej doske do veľkosti formy - cesto je naozaj veľmi lepivé a jemné - mne sa ho nepodarilo preniesť vyvaľkané do formy, stále sa trhalo. Preto som ho jednoducho celá "šmarila" do formy a ručne povystielala po celej forme, dno i okraje. Išlo to ľahko a pekne, odporúčam!
Do korpusu rovnomerne vylejeme mandľovú náplň a pečieme 30-35 minút v predhriatej rúre na 175 stupňov, kým nie je povrch koláča zlato-hnedý. Po upečení koláč necháme úplne vychladnúť a potrieme ho glazúrovou cukrovou polevou (cukor a vodu vymiešame spolu v miske). Môžete ho ešte dozdobiť brusnicami. Je mäkučký a hladký, krája sa jednoducho. Dobrú chuť!



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára