nedeľa 9. novembra 2014

Kapkejková špionáž a čokoholizmus

Tento víkend som bola pozrieť výstavu KÁVA-ČAJ-ČOKOLÁDA, TRADIČNE-NETRADIČNE, ktorá sa konala v jednom Bratislavskom hotely. Tri pochutiny, ktoré poznajú úplne všetci a ktoré sú súčasťou nášho každodenného života. Aj preto bolo veľmi zaujímavé dozvedieť sa niečo viac o ich histórii, chuti, pestovaní a výrobe. Takže som zlákala svojho chlapa na dobrú kávičku a hor sa do veľkého mesta!


Nie som nejaký extra veľký kávičkar, ale chcela som nejakú netradičnú ochutnať. Najviac nás zaujala káva Štrbské presso (samozrejme pre svoj názov, lebo ja mám rada naše slovenské). Pripravuje sa podľa slovenskej receptúry, obsahuje kávové zrná z 8 krajín sveta a ochucuje sa zmesou korenia slovenského horca a škorice. Vcelku silná káva, ktorá Vás postaví na nohy.

Zato bez niekoľkých šálok čaju neprejde ani jeden môj deň. Mám rada všetky druhy čajov - čierne, zelené, ovocné, sypaná, sáčkové... nie som ale fanúšik experimentov typu "blueberry muffin tea" alebo "green tea strawberry cupcake"- bleh! to teda nie. Obyčajný citrón či medík do čaju mi úplne stačí, a k tomu už len tá originálna chuť čajových lístkov. Hustota davu ľudí zhromaždených pri čajovom stánku svedčí o veľkej popularite čajových listou u nás.


A tá posledná v poradí - čokoláda - tej tam bolo naozaj hodne! Čokoláda horká, mliečna aj biela, so všetkými možnými príchuťami aké si len viete predstaviť. Stánky sa prehýbali pod kilami čokolády, ktorú ste si mohli najčastejšie kúpiť už v ozdobnom vianočnom balení. Veľmi pekný darček. Kde tu sme nejakú tú kocečku čokoládky zobli, ale naplno sme ochutnali až horúcu čokoládu z 80% obsahom kaka s wafličkou na špajli. Poviem Vám, to bolo priveľa kakaovej hmoty aj na mňa, ja sa uspokojím aj s takou 52%.

V čase našej návštevy práve prebiehala prednáška "Čokoláda tradične/netradične". Program výstavy nám sľuboval, že sa z tejto prednášky dozvieme nasledovná: "Od plantáže až po tabuľku čokolády – druhy kakaa, ich rozdiely, kakao Fino de Aroma, spracovanie kakaa, cesta na plantáže v Kolumbii, zloženie kvalitnej čokolády, aktuálne trendy. Karol Stýblo – jeden zo štyroch ľudí na svete s titulom Fino da Aroma Master chef chocolatier." Ale musím napísať, že pán Master chef chocolatier rozprával tak vášnivo o čokoláde, o jej spracovaní, kvalite a využití, že sme boli doslova prilepený k stoličkám. K tomu doniesol ukázať originál kakaový bôb tak ako bol odtrhnutý zo stromu, ku ktorému sme si mohli pričuchnúť. Vnútri boli akési mäkké slizké ružové plody, z ktorých sa pražením, mletím, valcovaním, konšovaním a temperovaním dostáva čokoláda v podobe v akej ju poznáme.

Tu sú ďalšie zaujímavé fakty o čokoláde:
  • kakaovník je vzácny tropický strom, ktorý rastie v okolí rovníka (Afrika a južná Amerika)
  • Aztékovia používali kakaový bôb ako platidlo
  • keďže je kakao vo svojej prirodzenej podobe silne horké, a Aztékovia nepoznali cukor, tak na vylepšenie chuti pridávali do čokoládového nápoja chilli, vanilku alebo klinčeky
  • v 16.storočí sa stala čokoláda v Európe veľmi cenným nápojom dodávajúcim energiu a pôsobiacim ako afrodiziakum, ktorý pili len v bohatších vrstvách spoločnosti
  • až v roku 1876 pridal švajčiar Daniel Peter do čokolády mlieko s cukrom a tak vznikla mliečna
  • tabuľková čokoláda ako ju poznáme v dnešnej podobe vznikla až začiatkom 19.storočia, keď istý holanďan vynašiel lis na oddelenie kakaového masla od kakaa
  • holandské kakao akože "najkvalitnejšie" je teda len marketingový ťah (keďže v Holandsku ani žiadne kakaovníky nerastú) 
  • počas druhej svetovej vojny dostávali americký vojaci na prídel 3 tabuľky čokolády denne ako zdroj energie
  • čokoláda je pre psy a mačky nebezpečná, lebo ju nevedia stráviť
  • biela čokoláda technicky nie je čokoláda, pretože neobsahuje žiadne kakao, len tuk
  • kvalitná čokoláda obsahuje viac antioxidantov ako borievky či brusnice
  • v 17. a 18. storočí sa čokoláda predávala iba v lekárňach na lekársky predpis, ako liek pri problémoch s trávením, ochorení obličiek, málokrvnosti či horúčke
  • čokoláda v skutočnosti nie je hnedá (hnedá farba vzniká alkalizáciou), teda nie vždy platí čím tmavšia tým kvalitnejšia čokoláda
No a v neposlednej rade ma veľmi potešilo, keď sa tu objavilo hneď niekoľko stánkov ponúkajúce cupcakes. Ako koláčik k horúcej šálke kávy či čaju ideálne! A keby ste práve na cupcakes chuť nemali, v ponuke boli aj mini cheesecake či domáce sušienky. Z estetického hľadiska boli cupcakes krásne naaranžované a ozdobené, a tak po nich pokukoval každý jeden návštevník. Príchute boli rôzne - ovocné, orechové, čokoládové, kokosové, gaštanové. Ako správny cupcake lover som musela ochutnať! Prvý bol malinový - veľmi nadýchané a jemné vanilkové cesto plnené pravými malinami, natrené akousi sladkou maslovou polevou, a čiapočka malinovo-krémová, nie príliš presladená, tak akurát. Dávam 9 bodou z 10 (kôli tej maslovej poleve, ktorá nebola potrebná pre chuť, a nezjedli ste si cupcake bez toho aby ste si nedolepili od nej prsty). Z iného stánku som ochutnala mangový cupcake, ktorému dávam 1 bod za výzor. Slabo kakaové cesto, veľmi suché, bez náplne. Mangový krém akýsi skysnutý s plátkom mdlého manga. Sorry, ale hanba! Skončil hneď vo vedľajšom koši.
Takže na Slovensku máme ľudí šikovných, ktorý to vedia, a potom ľudí s málo skúsenosťami, ktorý sa majú ešte vééééľa čo učiť.


Samozrejme som si priniesla aj nejaký ten suvenír (teda okrem všetkého čo sme skonzumovali priamo na mieste). Radosť som si urobila tabuľkou ručne robenej belgickej čokolády s chilli (milujem túto kombináciu!) a dózou plnou Chai Latte. Už dávnejšie som prepadla tomuto lahodnému korenistému nápoju s čierneho čaju, mlieka a exotického korenia.

1 komentár:

  1. Sociální obchodování spočívá v otevření trhů pro každého. Na eToro se můžete spojit, obchodvat a sdílet znalosti s miliony obchodníků a investorů. Navíc můžete kopírovat obchodní rozhodnutí obchodníků, kteří odpovídají vaší strategii. Registrujte se nyní a získejte chytřejší obchodní rozhodnutí využitím rozumu našich obchodníků s nejlepšími výsledky.

    Kolektivní rozum - Obchodníci, kteří využívají eToro's CopyTrader™, mají o 60 % větší pravděpodobnost ziskovosti

    Otevřené obchody na eToro: 227,651,647

    OdpovedaťOdstrániť