piatok 7. novembra 2014

Jesenný tekvicový cheesecake

Už som spomínala, že milujem tekvicu? Na sladko, na slano, s čokoládou, s orechmi, so škoricou... pre všetkých milovníkov cheesecake je tento MUST HAVE! Správne krémový, s orechovo-ovseným korpusom a vôňou jesene.



Potrebujeme na korpus:
  • 250 g ovsených sušienok HOBBITS (tie modré-natural)
  • 120 g masla izbovej teploty
  • 1 hrnček na jemno pomletých orechov
  • štipka soli
Na krém:
  • 2 hrnčeky tekvicového pyré
  • 200 g cream-cheese (krémový syr napr. ABC, Philadelphia...)
  • 1 biely jogurt
  • 2 celé vajcia + 1 žĺtko
  • 100 g práškového cukru
  • 1 balíček škoricový cukor (alebo mletá škorica 1PL)
  • 1 balíček vanilkový cukor (alebo extrakt 1PL)
  • 3 lyžice hladkej múky
  • šťava z 1/2 citróna
  • šľahačka a kakao na servírovanie

Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu, inak hrozí že sa cesto zrazí. Okraje tortovej formy vymažeme maslom, dno vystelieme papierom na pečenie. Sušienky si rozmixujeme na jemný prášok, zamiešame k nim pomleté orechy a soľ. Zmäknuté maslo nakrájame na kocky a pridáme do sušienkového prášku. Rukami vymiesime a vzniknutú mrveničku vysypeme do formy. Pohárom utlačíme dno aj celé okraje a vytvarujeme korpus. Zatiaľ ho dáme odpočívať do chladničky.
V miske si ručne vymiešame tekvicové pyré, cream cheese a jogurt. Potom zapracujeme aj práškový cukor, škoricu, vanilku a preosiatu múku. Nezabudnite poriadne zoškrabať okraje a dno misy. Po jednom pridávame vajíčka a nakoniec primiešame aj citrónovú šťavu. 
Hotovú zmes nalejeme do korpusu a pečieme pomaly vo vodnom kúpeli asi 50-60 minút na 165-170 stupňov (riaďte sa svojou rúrou). Vodný kúpeľ je pre pečenie cheesecaku zásadný - do hlbšieho plechu dáme vodu a uložíme ho na spodok rúry aby sa voda vyparovala, tak nám nezoschne a bude krásne krémový. 
Po upečení vypneme rúru, ale neotvárame dvierka ešte aspoň 20 minút, až potom vypustíme paru. Po pol hodine otvoríme dvierka a necháme cheesecake úplne vychladnúť.
Pred podávaním ho môžeme posypať kakaom, servírujeme so šľahačkou. Dobrú chuť prajem!


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára