pondelok 17. novembra 2014

Jablková bábovka so smotanovo-citrónovou polevou

Chladné a pochmúrne dni ako je ten dnešný, dážď a nepríjemný vietor, ktorý sa Vám dostane pod kožu... chcete sa schúliť doma pod deku, s knižkou, šálka horúceho čaju, či hrnček dobrej kávy, a k tomu domáca bábovka, ktorá vonia po jabĺčkach, škorici a čokoláde.



Potrebujeme:

  • 3/4 hrnčeka hladkej múky
  • 1 hrnček pomletých ovsených vločiek
  • 1 lyžička sóda bi karbóna / kypriaci prášok
  • 1/2 lyžičky mletého muškátového orieška
  • štipka soli
  • 1 škoricový cukor alebo 1/2 lyžičky mletej škorice
  • 1 vanilínový cukor
  • 1 biely jogurt
  • 100 ml rastlinného alebo kokosového oleja
  • 1 hrnček hnedého kryštálového cukru
  • 3 celé vajcia
  • 60 g čokolády na pečenie
  • 2-3 stredne veľké jablká

Rúru si predhrejeme na 160 stupňov. Formu na bábovku vytrieme olejom a vysypeme múkou.
V jednej mise si zmiešame suché suroviny - múku, pomleté vločky, sódu, soľ, muškátový orech, škoricový a vanilínový cukor. Vo väčšej mise vymiešame cukor, jogurt, vajíčka, olej do hladka. Po troškách k nim primiešavame suché suroviny, pokým zmiznú všetky hrudky, ale zbytočne cesto nepremixujte. Ak sa Vám zdá cesto príliš tuhé, môžete ho zriediť mliekom. Pre lepšiu chuť môžete pridať aj 1 dcl rumu či koňaku. 
Jablká ošúpeme, nakrájame na malé kocky a jemne zapracujeme do cesta. Rovnako aj čokoládu nasekanú na malé kúsky. Hotové cesto vylejeme do formy a pečieme asi 55-75 minút (keď do bábovky zapichnete špáratko a neostane na ňom nalepené cesto, tak je už upečená). Nechajte bábovku vychladnúť vo forme, potom ju prevráťte na tanier či tácku. Zatiaľ si pripravíme polevu.

Na polevu potrebujeme:
  • 60 ml smotany na šľahanie
  • 3 lyžice masla
  • 5 lyžíc preosiateho práškového cukru
  • 3 lyžice citrónovej šťavy

Do menšieho hrnca dáme ohriať smotanu (lepšie na miernom ohni!), pridáme maslo a miešame kým sa neroztopí. Pridáme preosiaty cukor a vymiešame metličkou. Odstavíme z ohňa a primiešame aj citrónovú šťavu. Za občasného miešania necháme polevu vychladiť. Až dostatočne stuhne polejeme ňou bábovku. Ja som ju navyše poliala aj čokoládovým ganášom (recept TU a množstvo surovín: 40 g čokolády, 2 lyžice masla, 30 ml smotany).


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára