nedeľa 19. októbra 2014

Tekvicový chlebík s kúskami čokolády a orechmi

Tak toto je úplný TOP! Už pri pečení Vám prevoní celý byt, a naladí Vás na jesennú až pred-vianočnú náladu. Pri každom súste sa budete rozplývať nad jeho lahodnou chuťou. Tento sladký, voňavý a šťavnatý chlebík si proste zamilujete! 


Potrebujeme:

  • 1 a 3/4 hrnčeka hladkej múky (220 g)
  • 1 lyžička jedlej sódy
  • 2 lyžičky mletej škorice
  • štipka mletého muškátového orechu
  • štipka pomletých klinčekov
  • štipka soli
  • 2 veľké vajcia
  • 1 hrnček hnedého kryštálového cukru (120 g)
  • 1 a 1/2 hrnčeka tekvicového pyré
  • 1/2 hrnčeka rastlinného alebo kokosového oleja
  • 1/4 hrnčeka pomarančového džúsu / šťavy
  • na jemno sekané orechy a čokoláda

Rúru si predhrejte na 175 stupňov a mriežku dajte na spodné / tretiu úroveň (tým zabránite aby sa vrch chlebíku prepiekol). V miske si zmiešame suché suroviny - múku, sódu, škoricu, muškátový orech, klinčeky a soľ. V druhej miske si postupne vymiešame vajíčka s cukrom, pridáme tekvicové pyré (najlepšie domáce - recept nájdete TU - stačí vám malá tekvica, pričom nakoniec mixujte aj trocha upečenej šupky peknej oranžovej farby, tak aby vám v pyré ostali malé hrudky), olej a pomarančový džús. Suché suroviny postupne primiešame (ručne!) do mokrých surovín. Nakoniec opatrne zapracujeme do cesta nasekané orechy a čokoládu. 
Klasickú formu na chlieb vymastíme, alebo najlepšie použiť silikónovú. Vylejeme do nej cesto a pečieme 55-65 minút. V polovici pečenia môžete chlebík prikryť alobalom aby jeho povrch neprihorel. Chlebík je hotový, keď pichnete do neho špáratko a vyjde von nie suché, ale budú na ňom malé vlhké omrvinky. Nechceme ho prepiecť ale zachovať vnútri takú šťavnatosť a vlhkosť.
Hotový chlieb nechajte úplne vychladnúť vo forme. Vydrží prikrytý prípadne v chladničke aj niekoľko dní (ale to sa určite nestane!).


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára