utorok 12. augusta 2014

Marhuľový cheesecake s ricottou

Ďalší skvelý cheesecake. (Keď ja ich tak milujem!!!) Máme tu sezónu marhúľ, síce tento rok sú len také maličké, no o nič menej sladšie. Konečne som si vyskúšala upiecť cheesecake aj z riccoty, čo je syr podobný tvarohu, talianskeho pôvodu. Má vysokú nutričnú hodnotu, vysoký obsah bielkovín a spomedzi mliečnych výrobkov má najnižší obsah tuku. 

Potrebujeme:
  • 120 g masla izbovej teploty
  • 200 g keksíkov (napr.BEBE)
  • štipka soli
  • 3 lyžice pomletých orechov
  • 450 g ricotta
  • 250 g mascarpone
  • 150 g hnedého cukru
  • 3 lyžice preosiatej múky
  • šťava z polky citróna
  • 3 celé vajcia
  • 5 veľkých lyžíc marhuľového džemu
  • 4-5 plátkov želatíny
  • čerstvé marhule

Všetky suroviny si vyberieme aspoň hodinku pred pečením z chladničky, nech majú izbovú teplotu. Dno tortovej formy vystelieme papierom na pečenie a okraje vymažeme maslom. Sušienky si rozmixujeme na prášok (alebo ich dajte do mirkoténového sáčku a rozdrvte sekáčom na mäso či valčekom, musíte ale docieliť jemný prášok), pridáme soľ a pomleté orechy. Zmäknuté maslo nakrájame na kocky a pridáme do sušienkového prášku. Rukami poriadne vymiesime. Vzniknutú mrveničku vysypeme do formy a poriadne utlačíme na dno. Korpus dáme zatiaľ do chladničky a pripravíme si krém.
V miske si ručne vymiešame riccotu a mascarpone. Pridáme cukor, citrónovú šťavu, džem a preosiatu múku, a zas premiešame. Nakoniec po jednom primiešavame vajíčka. Hotový krém vylejeme na korpus. 
Pečieme pomaly vo vodnom kúpeli asi 60 minút na 160-175 stupňov (riaďte sa svojou rúrou). Vodný kúpeľ je pre pečenie cheesecaku zásadný - do hlbšieho plechu dáme vodu a uložíme ho na spodok rúry aby sa voda vyparovala. Po upečení vypneme rúru, ale neotvárame dvierka ešte aspoň 20 minút, až potom vypustíme paru. Po pol hodine otvoríme dvierka a necháme cheesecake úplne vychladnúť.
Marhule si nakrájame na mesiačiky a poukladáme ich nahusto na cheesecake. Želé si pripravíme podľa návodu a polejeme nim marhule tak, aby držali pokope. Hotový cheesecake dáme do chladničky zatuhnúť (aspoň na 3-4 hodiny).
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára