piatok 22. augusta 2014

Lemon curd

Lemon curd je akýsi citrónový krém. Vzniká varením citrónovej šťavy, cukru a vaječných žĺtkov. Pre krémovú konzistenciu sa pridáva maslo či smotana, alebo citrónová kôra pre intenzívnejšiu chuť. Pri jeho príprave sa nezaobídete bez metličky na šľahanie. Takýto krém "curd" si môžete urobiť aj z pomarančov, limetiek či iných citrusov. Používa sa ako náplň do tartou či cupcakes, natiera sa na koláče. Vydrží v chladničke až niekoľko dní. Ak milujete citróny, toto je pre Vás tá správna maškrta!
Najpopulárnejší je vo Veľkej Británii, kde už od 18. storočia tradične sprevádza "čaj o piatej," natierajú si ho na toasty, koláčiky a rôzne čajové pečivo.


Potrebujeme:

  • 3 vaječné žĺtka
  • 3 PL práškového cukru
  • 2 lyžice mäkkého masla
  • 2 BIO citróny (šťava + kôra)
Vaječné žĺtka a cukor dáme do menšieho hrnca, ktorý postavíme na hrniec s vriacou vodou. Za neustáleho miešania metličkou varíme nad parou kým sa nám suroviny nespoja,. Potom pridáme citrónovú šťavu (môžte nastrúhať aj trochu kôry) a stále miešame až kým nám krém nezhustne. Odstavíme zo sporáka a pridáme maslo, ktoré rozmiešame mimo pary. Určite ho ochutnajte a podľa chuti si pridajte ešte cukor či viac citrónu. Hotový krém necháme vychladnúť a skladujeme ho v chladničke v uzatvárateľnej miske. 



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára