streda 20. augusta 2014

Banana-split cupcakes

Hneď ako som zbadala tieto cupcakes, vedela som že ich musím vyskúšať! A kde inde ich lepšie predviesť ako na oslave 30-ky môjho drahého, kde sme pozvali všetkých našich blízkych priateľov. Piekla som vyše 10 hodín, takže toto je prvý z receptov. Banánové cupcakes s krémom ala jahodová zmrzlina a čokoládovým ganache.



Z tejto dávky mi vyšlo 18ks.
Na cupcakes potrebujeme:
  • 2 zrelé banány
  • 3/4 hrnčeka mlieka
  • 1/2 hrnčeka hnedého cukru
  • 2 vajcia
  • štipka soli
  • 1 a 3/4 hrnčeka hladkej múky
  • 1 lyžica kypriaceho prášku
  • 6 lyžíc roztopeného masla
Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. Mlieko, banány, maslo a vajcia vyberieme s chladničky už skôr, aby dosiahli izbovú teplotu a cesto sa nám nezrazilo. Ako prvé si urobíme jednoduchý banánový kokteil - banány s mliekom vyšľaháme ponorným mixérom (alebo banány rozpučíme vidličkou a zmiešame s mliekom). Pridáme cukor a vajcia a šľaháme ručným mixérom. Zmiešame si múku, soľ, kypriaci prášok a primiešame do cesta. Nakoniec pridáme roztopené a vychladené maslo a dobre vymiešame. Plech si vystelieme papierovými košíčkami a naplníme ich cestom do zhruba 2 tretín. Pečieme 20 minút do zlatista a necháme úplne vychladnúť.

Na krém ala jahodová zmrzlina:
  • 4 vaječné bielka
  • 1 pohár kryštálového cukru
  • 250 g masla izbovej teploty
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 1 a pol hrnčeka mrazených/čerstvých jahôd
  • želatína na stuženie krémov (táto)
Vaječné bielka a cukor dáme do hrnca/misky, ktorú dáme na hrniec s jemne vriacou vodou. Metličkou neustále miešame asi 7 minút (cukor sa roztopí a spojí s bielkami, varením sa zabijú baktérie v bielkach). Zmes prelejeme do väčšej misky, pridáme štipku soli a šľaháme na najvyšších otáčkach (ako sneh), až kým sa nám budú robiť také tuhé špičky. Je to ako marshmallow. Trvalo mi to asi 4 minúty. Pridáme vanilku, vyšľaháme aby sa zapracovala do krému a dáme ho zatiaľ do chladničky.
Maslo izbovej teploty vyšľaháme dopenista (tu je naozaj dôležité aby bolo zmäknuté, ináč ho nevyšľaháte!).


Jahody dáme do vysokej úzkej nádoby, pridáme 2 lyžice vody a 2 lyžice práškového cukru. Ponorným mixérom ich vyšľaháme na piré, ktoré precedíme cez sitko aby sme sa zbavili zrniečok.
Vyšľahané maslo pridáme do krému a stále šľaháme, zapracujeme aj jahodové piré a všetko dobre vyšľaháme. Nakoniec pridáme želatínu na stuženie podľa návodu a dáme do chladničky zachladiť na pol hodinku. Hotový krém je penový, chutí aj vyzerá ako jahodová zmrzlina len nie je taký studený. Mňam!!!


A teraz už môže prísť tá najlepšia časť - zdobenie cupcakes :)))
Potrebujeme:

  • čokoládový ganache (recept TU - na zdobenie stačí tretina uvedených surovín)
  • farebné cukrové guličky
  • koktailové čerešne

1. takže si nachystáme vychladené banánové cupcakes v košíčkoch...

 2. naberačkou na zmrzlinu si naberieme jahodový krém, ktorý dáme na cupcake...

3. na krém nalejeme za lyžičku čokoládového ganache (aby neztiekol dajte ho na pár minút do chladničky)...

4. ešte kým nám čokoláda stuhne posýpame ju farebnými ozdôbkami a na vrch dáme čerešňu...

Hotovo!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára