streda 2. júla 2014

Najlepší čízkejk recept ♥

Toto je môj úplne najobľúbenejší recept na cheesecake! Okrem tradičných surovím obsahuje aj náš tvaroh a v kombinácii s ovocím je proste božský. Naposledy som ho piekla na rodinnú oslavu, kde sa po ňom len tak zaprášilo, o posledný kúsok sa takmer pobili (true story!).
V lete je super s ovocíčkom, v zime si ho dávame s nutelou a banánom alebo citrónovým krémom. Nikdy neomrzí...

Potrebujeme:
  • 250 g BeBe keksy / Hobbits
  • 120 g zmäknutého masla
  • 250 g mascarpone
  • 250 g jemného tvarohu
  • 250 g cream cheese (krémový syr napr. Philadelphia, Linessa, ABC...)
  • 200 g kyslej smotany
  • 250 g práškového cukru
  • 3 celé vajcia + 1 žĺtok
  • 2 lyžice vanilkového extraktu
  • kôra z polky citróna
  • 1 balenie Zlatý klas / číre želé v prášku
  • ovocie podľa chuti (ja som použila jahody, kiwi, čučoriedky, mandarínky)

Všetky suroviny by mali mať izbovú teplotu (maslo, mascarpone, tvaroh, cream cheese, smotana, vajíčka vyberieme z chladničky aspoň hodinu pred pečením), inak sa cesto zrazí. Okraje tortovej formy vymažeme maslom, dno vystelieme papierom na pečenie. Sušienky si rozmixujeme na prášok (alebo ich dajte do sáčku a rozdrvte sekáčom na mäso či valčekom, musíte ale docieliť jemný prášok). Zmäknuté maslo nakrájame na kocky a pridáme do sušienkového prášku. Rukami vymiesime a vzniknutú mrveničku vysypeme do formy. Pohárom utlačíme dno aj celé okraje a vytvarujeme korpus (potrebujeme vysoké okraje lebo korpus plníme krémom aj ovocím). Dáme zapiecť na 10 minút na 180 stupňov a necháme vychladnúť.
V miske si vymiešame mascarpone, tvaroh, cream cheese, smotanu a pridáme práškový cukor, vanilku a nastrúhanú kôru z polky citróna. Všetko poriadne premiešame a na koniec po jednom pridávame vajíčka a 1 žĺtko, po každom pridanom premiešame. Suroviny sa pekne spoja ak miešate ručne, netreba ani mixér. Hotovú zmes nalejeme do korpusu (ten by mal byť vyšší, na vrch ešte príde ovocie). 
Pečieme pomaly vo vodnom kúpeli asi 60 minút na 160-170 stupňov (riaďte sa svojou rúrou). Vodný kúpeľ je pre pečenie cheesecaku zásadný - do hlbšieho plechu dáme vodu a uložíme ho na spodok rúry aby sa voda vyparovala, tak nám nezoschne a bude krásne krémový. 
Po upečení vypneme rúru, ale neotvárame dvierka ešte aspoň 20 minút, až potom vypustíme paru. Po pol hodine otvoríme dvierka a necháme cheesecake úplne vychladnúť. Pre lahodješiu chuť ho zvyknem ešte potrieť marhuľovým lekvárom, než dám ovocie. Na vrch poukladáme nakrájané ovocie - tu môžte uplatniť svoju kreativitu :) 

Zlatý klas si rozmiešame v 1 pohári ovocnej šťavy s trochou vody (ja používam tú z mandaríniek v konzerve) a povaríme kým nezhustne. Necháme vychladiť, občas premiešame. Zmesou zalejeme ovocie a dáme celý cheesecake zachladiť na niekoľko hodín, najlepšie na noc. Namiesto klasu môžete ovocie zaliať klasickým želé.
Pred podávaním opatrne oddeľte okraje od formy a pre krajší efekt môžete korpus obviazať stužkou. 

so stužkou pôsobí slávnostnejšie
verzia s nutelou a banánom



3 komentáre:

  1. Odpovede
    1. dakujem, pre svojich len to najlepšie... konečne som sa trafila do chute všetkým zúčastnením.

      Odstrániť