štvrtok 1. mája 2014

Syrovo-šunkové muffiny

Ak rozmýšľate nad tým čo urobiť cez víkend na raňajky, dajte sa zlákať týmito slanými muffinkami so šunkou a syrom. Ich príprava Vám zaberie pol hodinu, môžte si ich upiecť aj deň pred podávaním. Najlepšie chutia s čerstvou zeleninkou zo záhradky, alebo s horčicou či dresingom.

Na 12-15 kusov potrebujeme:
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 lyžica kypriaceho prášku
  • štipka soli (aj dve)
  • čierne korenie
  • 100 g šunky nadrobno nakrájanej
  • 2 veľké vajcia
  • 1 hrnček mlieka
  • 1 a 1/2 hrnčeka nastrúhaného syra
  • 6 lyžíc slnečnicového leja alebo vychladeného roztopeného masla
  • olivy

Mlieko a vajcia si pred pečením vyberieme z chladničky a necháme ohriať na izbovú teplotu. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. V jednej miske si zmiešame preosiatu múku, kypriaci prášok, soľ, korenie a potom vmiešame šunku a necelý hrnček syra. V druhej miske vyšľaháme vajcia, olej/maslo a mlieko. Obsah oboch misiek spojíme a vymiešame, cesto máme hotové. Najlepšie je piecť tieto muffiny v silikónových formách, tie netreba vytrieť olejom, muffiny sa na ne nelepia. Cesto si nalejeme do jamiek a posypeme zvyšným syrom. Na vrch môžte pridať olivu. Pečieme cca 17-20 minút kým nie sú muffiny nadýchané, zlatisté a na dotyk pevné. Po upečení ich nechajte aspoň 5 minút chladnúť vo forme. Môžte podávať teplé i vychladené, najlepšie so zeleninkou. Pre zdravšiu verziu kľudne použite špaldovú múku.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára