nedeľa 4. mája 2014

Obrátený tropický koláč

Asi každý poznáte kuchárku Nigellu Lawson, či už ste videli jej show o varení alebo jej kuchárske knihy na pultoch kníhkupectiev. Keď som si listovala v jej knihe o expresnom varení, zaujal ma obrátený ananásový koláč, prišiel mi ako skvelý nápad na rýchly ovocný koláčik. Keďže doma zbožňujeme piňacoladu, upravila som recept podľa našich obľúbených chutí. 



Na malú tortovú formu 22-24 cm potrebujeme:
  • 100 g hladkej múky
  • 1 lyžica kypriaceho prášku
  • štipka sódy bikarbóny
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 100 g zmäknutého masla
  • 75 g kryštálového cukru
  • 2 vajcia
  • malibu alebo aj obyčajný rum
  • 1 konzervu ananásových koliesok
  • 1 konzervu tropical mix ovocia
  • kokos na posypanie
  • maslo a práškový cukor na vysypanie formy

Rúru si predhrejeme na 160-170 stupňov (riaďte sa svojou rúrou). Formu vymastíme maslom a vysypeme cca 3 lyžicami práškového cukru (nezabudnite na dno!). Na dno formy naukladáme ananásové kolieska, do stredu každého dáme kandizovanú čerešňu, a ostatné medzery vyplníme zvyšným ovocíčkom. 
V jednej miske si zmiešame suché suroviny - múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu. V druhej miske maslo vyšľaháme do penista, pridáme vanilku, vajcia a cukor. Mixujeme spolu, postupne pridávame suché suroviny  a mixujeme kým je cesto hladké. Do cesta môžme pridať malibu / rum tuzemák alebo aj trocha ovocnej šťavy (cca 3 lyžice). Hotové cesto opatrne vylejeme do formy na ovocie a pečieme asi 30 minút. Po upečení necháme trocha chladnúť vo forme, potom okraje uvoľníme nožom. Na formu položíme tanier a rýchlym pohybom obrátime aby sa nám koláč vyklopil dnom nahor. Posypeme kokosom. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára