štvrtok 15. mája 2014

Mriežkový rebarborový koláč s jahodami a smotanou

Rebarbora sa považuje za prvé jarné ovocie, má zaujímavú kyslastú chuť, hodí sa k mäsám, do marmelád, kompótov, buchiet a koláčov. Najväčší účinok má práve v koláčoch, najlepšie vynikne s jahodami či čerešňami. Podľa mágie sa rebarbora považuje za rastlinu lásky. Je jednou z najzdravších druhov zeleniny! (obsahuje kyselinu listovú, potrebnú pre našu krv a činnosť mozgu a nervov, ďalej veľa vápnika, draslíka, vlákniny a vitamínu A a B, detoxikuje telo, podporuje činnosť čriev a potláča zápchu - Google pomohol :D). Tu je recept na veľmi zdravý, lahodný, šťavnatý dezert!
Na 1 veľkú formu tortovú alebo na tarte potrebujeme:
  • 280 g hladkej múky
  • štipka soli
  • 250 g studeného masla
  • 2 lyžice studenej vody
  • 2 vajcia
  • 400 g rebarbory
  • 200 g čerstvých jahôd
  • 140 g kryštálového cukru
  • 250 g kyslej smotany
  • 70 g medu / javorový sirup / golden sirup
  • 2 lyžice kukuričného škrobu

Vo väčšej miske si zmiešame múku, soľ a vychladené maslo nakrájané na kocky a vypracujeme mrveničku. Pridáme vodu a 1 vajce a vypracujeme (najlepšie rukou) hladké lepkavé cesto. Misku prikryjeme a dáme do chladničky aspoň na 30 minút. Zatiaľ si ošúpeme rebarboru (tú vonkajšiu červenú šupku ľahučko olúpete a spodok odkrojíte), umyjeme jahody, a obe nakrájame na kocky. Nakrájané ovocie premiešame s cukrom a necháme odstáť, kým pustí šťavu. 
Z 2/3 cesta si vyvaľkáme plát a vystelieme ním dno a okraje formy, ktorú si vymastíme a vysypeme múkou. Dáme zas do chladu. Zvyšné cesto vyvaľkáme a nakrájame na pásiky. Šťavu z ovocia vylejeme, všetko ovocie vysypeme do formy s cestom a rovnomerne uhladíme. Smotanu zmiešame s medom, 1 vajíčkom a kukuričným škrobom a potrieme ním vrch koláča. Na vrch poukladáme pásiky cesta a vytvoríme mriežku. Pečieme v predhriatej rúre na 180 stupňov cca 40-45 minút dozlatista. Po upečení koláč necháme vychladnúť. Krájajte ho na podložke, lebo je veľmi šťavnatý, tak aby ste nezalepili všetko okolo. Výborný je s vanilkovou zmrzlinou :)


2 komentáre:

  1. Výborný koláč, děkuji za recep. Normálně dělám rychlobuchty, ale tohle stálo za ten čas. Máme zrovna rebarborovou sezónu tady v Austrálii a dělala jsem Tvůj koláč na oslavu a všichni chválili. Ještě jednou děkuji!!! Ať se daří!

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Zdravým do Austrálie :) som rada že chutil, tento koláč patrí k mojim obľúbeným.

      Odstrániť