streda 7. mája 2014

Citrónovo-tvarohový koláč

Ľahký a osviežujúci koláčik, ktorý môžete papať počas celého roka a úplne bez múky! Recept inšpirovaný časopisom F.O.O.D. 

Potrebujeme:
  • 500 g mäkkého tvarohu
  • 180 g práškového cukru
  • 3 vajcia
  • 2 balíčky vanilkového pudingu
  • 125 g masla
  • 1 a 1/2 citrónu
  • 1 lyžica kypriaceho prášku
Na krém potrebujeme:
  • 250 g mascarpone
  • 200 ml smotany na šľahanie 33%
  • 2-3 lyžice práškového cukru
  • šťava z 1/2 citrónu 
Maslo rozpustíme nad sporákom, necháme vychladnúť, stále miešame. V miske si zmiešame cukor, puding, kypriaci prášok a pridáme rozpustené maslo. Odšťavíme citróny a primiešame do cesta (môžte nastrúhať aj kôru ak nie je chemicky ošetrená). Nakoniec pridáme tvaroh a vajcia a cesto vyšľaháme do hladka. Dno tortovej formy vyložíme papierom na pečenie a boky vymastíme a vysypeme múkou. Pečieme asi 40 minút na 180 stupňov. Koláč necháme vo forme úplne vychladnúť a zatiaľ si pripravíme krém. Všetky suroviny poriadne vyšľaháme na najvyšších otáčkach. Krém natierame na korpus až keď je úplne vychladený, ináč sa roztečie. Odporúčam ho dať celý zachladiť pred podávaním. 


Ja som si koláčik ozdobila čokoládovým nápisom a kačičkami ako jarný motív. V obchodoch bežne kúpite čokoládovú polevu tuhú v sáčku, ktorý ponoríte na 7 minút do horúcej vody, roztopí sa, odstrihnete rožtek a môžte zdobiť - na papier na pečenie si napíšete alebo nakreslíte čo len chcete a dáte stuhnúť do chladničky. Kačičky sú odliate v silikónových formách. Môžete ozdobiť aj plátkami citrónu.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára