nedeľa 4. mája 2014

Churros - španielske šišky

S drahým sme boli na večeri v mexickej reštaurácii, kde nám ako dezert servírovali churros, alebo ako ich oni nazvali "vyprážané škoricové vrkôčiky." Celkom nás nadchli, takže som doma vygooglila recept a urobili sme si vlastné "čurós." Sú veľmi podobné našim šiškám, pochádzajú zo Španielska a sú populárne vo Francúzsku, Portugalsku, Latinskej amerike, v Brazílii a Karibiku. Zvyčajne ich jedávajú na raňajky s horúcou čokoládou alebo s kávou. 
Prinášam Vám svoj foto-recept.

Potrebujeme:
  • 1 pohár vody
  • 125 g masla
  • 1 pohár hladkej múky
  • štipka soli
  • 1 lyžica vanilkového extraktu
  • 3 vajcia
  • škoricový cukor / mletá škorica + práškový cukor
  • slnečnicový olej na vyprážanie
Na čokoládový dip:
  • 100 ml smotany na šľahanie (aspoň 33%) + 150 g čokolády (horkej alebo mliečnej)

V hrnci si zohrejeme vodu. Keď je horúca, pridáme maslo a štipku soli. Privedieme do varu aby sa maslo celkom roztopilo, stále miešame. Pridáme múku a poriadne miešame  kým sa nám vytvorí hladká masa, ktorá sa odlepuje od okrajov hrnca.



Preložíme si cesto do misky, primiešame vanilkový extrakt a necháme vychladnúť. Potom po jednom pridávame vajíčka, dobre ich vmiešame - odporúčam poriadne vymiešať ručným mixérom! - až nám vznikne lepkavá hmota. V hrnci si rozohrejeme olej (treba ho dať viac aby v ňom šištičky plávali). Cesto si preložíme do vrecúška na zdobenie (mne sa osvedčili 2 obyčajné mikroténové sáčky, ktoré som si dala doseba aby boli pevnejšie a odolnejšie voči roztrhnutiu). Ak máte použite zdobiacu špičku, alebo si jednoducho odstrihnite rožtek sáčku.



Budeme vytláčať 5-7 cm pásiky, ktoré odstrihneme nožíkom. Mali by sa vytláčať priamo do oleja, ale kým by ste urobili piatu, tá prvá by už horela. Takže si plech potrieme olejom a naň si vytláčame pásiky (poriadne ho vytrite inak sa vám cesto prilepí a zničíte si pekné pásiky), ktoré vyprážame dozlatista v dobre rozohriatom oleji. Ukladáme ich na papierový obrúsok, nech odsaje prebytočný tuk. 


Ešte kým sú šištičky teplé, obalíme ich v škoricovom cukre (alebo si môžte zmiešať práškový cukor s mletou škoricou). Podávame ich s hustým čokoládovým dipom, ktorý si pripravíme nasledovne: zohrejeme si 100 ml smotany na šľahanie tesne pred bod varu, nalámeme do nej 150 g čokolády a miešame kým nám nevznikne vláčna tekutá čokoláda. 

churros s čokoládovým dipom

Do čokolády môžete pridať rum, koňak alebo vanilku, môžete použiť aj bielu čokoládu. Zaujímavá je aj kombinácia čokolády s chilli. Ja som roztopila všetkých čokoládových zajačikov ešte od veľkej noci :) a servírovala som churros aj s ovocím, ktoré sme tiež máčali v čokoláde. Hotová mňamka!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára