piatok 4. apríla 2014

Syrové muffiny s cesnakom a bylinkami


Dnes som sa rozhodla pridať túto chutnú slanú verziu muffinov. Prekvapte nimi svoju polovičku na raňajky, zbaľte ich deťom na desiatu, či pre priateľov na piknik alebo výlet. Sú veľmi praktické a jednoduché na prípravu.

Na 12-15 kusov potrebujeme:
  • 2 hrnčeky hladkej múky
  • 1 lyžica kypriaceho prášku
  • 1/2 lyžice sódy bi karbóny
  • štipka soli (aj dve)
  • čierne korenie
  • 2 veľké vajcia
  • 1 biely jogurt
  • 6 lyžíc slnečnicového leja alebo vychladeného roztopeného masla
  • 3/4 hrnčeka taveného smotanového syra
  • cesnak
  • bylinky podľa odľuby (bazalka, pažítka, sušený zázvor...)

Suroviny si pred pečením vyberieme z chladničky aby mali rovnakú izbovú teplotu, inak sa cesto zrazí. Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. V jednej miske si zmiešame všetky suché suroviny (múka, k.prášok, sóda bi karbónu, soľ, korenie), v druhej miske zmiešame vajcia, olej, jogurt, nakoniec primiešame zmes syr + cesnak + bylinky (tie je treba dobre premiešať aby sa spojili suroviny). Nakoniec primiešavame postupne suché suroviny. Najlepšie je piecť tieto muffiny v silikónových formách, tie netreba vytrieť olejom, muffiny sa na ne nelepia. Pečieme cca 20 minút kým nie sú muffiny nadýchané a zlatisté (zbytočne dlho ich nepečte lebo budú suché). Po upečení vyberieme z rúry a necháme vychladnúť 10-15 minút kým sa cesto ustáli.
Skladujte v uzavretej vzduchotesnej nádobe, nech neobschnú. Správajte sa k nim ako ku chlebíku. Pred konzumáciou ich môžete vždy trochu zohriať v rúre alebo v mikrovlnke, nech sú ako čerstvé.


slané syrové muffiny s cesnakom a bylinkami

4 komentáre:

  1. Zdá sa mi to byť dobrý recept určite si ho vyskúšam :)

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Urcite vzskusajte! Mozete pridat aj susene paradajky alebo kusky sunky.

      Odstrániť
  2. Fakt tam ide lyžica kypriaceho prášku a pol lyžice bikarbony? Nie je to potom v ceste veľmi cítit? kvitko.horny@gmail.com

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. áno, dávam kávovú lyžicu štandardne do každého pečenia. ak sa bojíte, že kypriaci prášok bude v ceste cítiť, vyskúšajte len s pol lyžicou.

      Odstrániť