nedeľa 20. apríla 2014

Rozkvitnutá čokoládová torta

Táto torta je ako stvorená pre čokoholikov - nadýchané čokoládové cesto, lahodná plnka a hrubá vrstva pravého čokoládového ganache. Recept mám odložený už niekoľko rokov, je zo starého čísla časopisu Dobré jedlo. Vždy som si ho odkladala na špeciálnu slávnostnú príležitosť, no nikdy som ho nestíhala piecť, lebo tortička je časovo náročná na prípravu. Teraz sú tu sviatky, štyri dni voľna, tak som sa rozhodla ísť do toho! 

Na veľkú tortovú formu 26-28 cm potrebujeme:
  • 7 vajec
  • 180 g práškového cukru
  • 180 g masla izbovej teploty
  • 100 g čerešňového alebo ríbezľového džemu (ja som použila brusnicový)
  • 2 balíčky vanilínového cukru
  • 130 g dobrej rozpustenej čokolády
  • 80 g mletých mandlí
  • 200 g polohrubej múky
  • 1 balíček / 2 lyžice kypriaceho prášku
  • 50 g kakaa
  • rum na pokvapkanie korpusu
Na plnku:
  • 400 ml mlieka
  • 1 balíček zlatého klasu
  • 2 lyžice kryštálového cukru
  • 3 žĺtky
  • 200 g masla
  • 100 g práškového cukru
  • 4 kopcovité lyžice pomletých mandlí
Na čokoládovú polevu ganache:
  • 200 g kvalitnej čokolády aspoň 70%
  •  180 ml smotany na šľahanie aspoň 33%
  • 2 lyžice masla (cca 28 g)
  • na dochutenie vanilkový extrakt, rum, koňak...
Na ozdobenie:
  • biely fondán a potravinárske farbivo (už bežne kúpite v Billa, Tesco...), vykrajovačky

Maslo a vajcia vyberieme z chladničky aspoň hodinu pred pečením, je dôležité aby mali izbovú teplotu. Čokoládu si rozpustíme nad parou a necháme vychladnúť pričom stále miešame aby nestuhla. Žĺtky, maslo a práškový cukor mixujeme dopenista, a vmiešame džem, vanilínový cukor a vychladenú čokoládu. V druhej miske si spojíme suché suroviny - madle, preosiatu múku, kypriaci prášok a kakao. Postupne primiešavame do cesta. Nakoniec zapracujeme tuhý sneh z bielkov.

Hotové cesto vlejeme do tortovej formy, ktorú si pred tým vymastíme maslom a vysypeme múkou. Pečieme vo vyhriatej rúre 45-55 minút na 180 stupňov. Upečený korpus necháme dobre vychladnúť, aspoň 10 minút ho ešte nechajte vo forme než ho vyberiete. 

Zatiaľ si pripravíme plnku. Z mlieka, kryštáľového cukru a zlatého klasu si uvaríme hustý puding podľa návodu na obale. Trochu pudingu odoberieme do malej misky a rozmiešame v ňom žĺtky. Potom ho vmiešame do ostatného pudingu a necháme chladnúť, občas premiešame. Mixérom vymiešame dobre zmäknuté maslo s práškovým cukrom dopenista. Potom primiešame aj pomleté mandle a puding. 


Vychladnutý korpus prekrojíme pozdĺžne na tri rovnako hrubé pláty. Spodný plát pokvapkáme rumom a natrieme plnkou. Naň položíme stredný plát, tiež ho pokvapkáme rumom a natrieme plnkou. Navrch položíme tretí plát a jemne pritlačíme. Pripravíme si čokoládovú polevu - recept na ganache nájdete TU
Na hlboký plech si položíme mriežku na pečenie a na ňu položíme tortu. Na vrch vylejeme hotový ganache a plochým dlhým nožom / lopatkou na pečenie / stierkou rozotrieme polevu až k okraju aby nám stekala po bokoch, kde ju uhládzame po celom obvode. Ganache veľmi dobre drží, prekryje všetky nerovnosti torty či malé diery. Z uvedeného množstva ho môžete navrstviť až na 1 cm hrúbku. 


Na ozdobenie torty som použila rôznofarebné kvietky a motýliky. Sú robené z bieleho fondánu a zafarbené potravinárskym tekutým farbivom. Kúsok fondánu prehnietime v rukách kým nie je mäkký a poddajný. Pomocou špáradla pridáme bodky farby do fondánu na viacerých miestach a znovu ho hnietime, kým sa farba rovnomerne nespojí z fondánom. Bude sa lepiť, tak si ruky aj dosku posypte práškovým cukrom. Podľa toho akú výraznú farbu chceme, pridávame viac kvapiek farbiva. Keď už sme spokojný s farbou, fondán si rozvaľkáme a s použitím vykrajovačiek alebo vypichovačiek si vytvoríme kvietky a motýle. Na tortu ich dávame ešte kým nestuhne poleva.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára