štvrtok 3. apríla 2014

Muffiny čučoriedkové, malinové alebo s lesným ovocím

s lesným ovocím a cukríkovou posýpkou
Či už máte ovocie z vlastnej záhradky, boli ste si ho natrhať v horách, alebo ste ho kúpili na farmárskom trhu či v hypermarkete, a nechcete ho papať len tak samotné, nie je nič lepšie ako chutný ovocný muffin. Výhodou je, že ovocie môžete použiť čerstvé alebo aj zamrazené. Ja mám lepšiu skúsenosť práve s tým zmrazeným, najmä pri malinách a lesnom ovocí. Jednak je lacnejšie ako čerstvé (ak nemáte vlastnú záhradku alebo babičku, ktorá Vás zásobuje), a takisto ho dostať kúpiť po celý rok kedykoľvek dostanete chuť, a hlavne sa najlepšie spojí s cestom.


Všetky tri recepty sú z rovnakého cesta, až na jednu obmenu...

čučoriedky sme nazbierali pod Kriváňom
Na 12-15 kusov potrebujeme:
  • 2 hrnčeky hladnej múky
  • 1 lyžica kypriaceho prášku
  • štipka soli (cca 1/8 lyžičky)
  • 1/2 hrnčeka hnedého cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 6 lyžíc slnečnicového oleja 
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • variant A: 1a1/2 hrnčeka čučoriedok + 1 hrnček mlieka
  • variant B: 1 hrnček malín + 1 hrnček bieleho jogurtu
  • variant C: 1 hrnček lesného ovocia + 1 hrnček cmaru
  • 1/3 hrnčeka šťavy z ovocia

Ešte pred pečením si vyberte vajcia a mlieko/jogurt/cmar z chladničky a nechajte ohriať na izbovú teplotu. Rúru predhrejeme na 200 stupňov. V jednej miske si zmiešame suché suroviny - múku, kypriaci prášok a soľ. V druhej miske zľahka vyšľaháme vajcia, mlieko/jogurt/cmar, olej, vanilkový extrakt a pridáme cukor. Primiešavame suché suroviny a nakoniec pridáme šťavu z ovocia. Cesto nemiešame pridlho, len aby sa suroviny spojili, inak budú muffiny príliš hutné a tuhé. Čučoriedky zapracujeme do cesta, ale už nemixujeme, len premiešame. 


Ak pečiete v klasickom plechu - vysteľte ho papierovými košíčkami. Ak pečiete v silikónových formách, nie je ich treba vymastiť. Rozlejeme cesto do košíčkov a do každého pridáme za lyžicu malín / lesného ovocia. Pečieme 20 minút na 200 stupňov dozlatista, kým nie sú muffiny nadýchané. Necháme aspoň 5 minút vychladnúť, kým ich vyberieme z formy

lesné ovocie a maliny pridáme do košíčkov, čučoriedky zapracujeme do cesta

Vynikajúce sú s vanilkovou zmrzlinou ešte za tepla. Ja som na tie malinové dala čokoládový krém a cukríkovú posýpku, alebo citrónovou polevou s čoko-hoblinkami (šťavu z 1 citrónu alebo citromlé vymiešame s 1 lyžicou teplej vody a zahustíme práškovým cukrom, rýchlo natrieme na muffiny kým nestuhne a posypeme hoblinkami. poleva má glazúrový charakter keď stuhne).

malinové s polevou

4 komentáre:

  1. muffiny zbožnujem určite vyskúšam tvoj recept

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Naozaj odporúčam, patria k mojim obľúbeným a chutia každému :)

      Odstrániť
  2. Môžem mať hlúpu otázku? Prečo práve čučoriedky+mlieko, maliny+jogurt, lesné ovocie+cmar? Pokazím niečo, keď dám trebárs k malinám mlieko?

    OdpovedaťOdstrániť
    Odpovede
    1. Vôbec nič nepokazíte, je to len o Vašej chuti. Mlieko, jogurt, smotana či cmar splnia účel rovnako.

      Odstrániť