utorok 22. apríla 2014

Muffins Vs. Cupcakes

...v skratke = cupcake je ozdobený muffin s "čiapočkou"


Muffin (MAFIN) sa zaraďuje k druhu pečiva – quick bread – ktorý sa jedáva najmä na raňajky alebo na desiatu, ako dezert ku káve – proste ako jednoduché občerstvenie kedykoľvek počas dňa. Tvarovo pripomína cupcake, no nie je až taký sladký a zvyčajne sa naň nedáva poleva. Zloženie cesta je však veľmi podobné, no má vlhšiu konzistenciu a je jednoduchšie na prípravu. Muffin býva väčších rozmerov, dá sa piecť aj v silikónových formách a bez papierového košíčka. Vydrží dlhšie ako cupcake, jednoduchšie sa skladuje (keďže je bez krému môžu sa naskladať na seba) – v uzavretej nádobe v chladnej miestnosti (nemusí byť nevyhnutne v chladničke). Ak sa pre konzumáciou zohreje v rúre či mikrovlnke a je ako čerstvý. Muffin môže byť sladký (čučoriedkový, banánový, čokoládový, orechový, citrónový...) aj slaný (kukuričný, syrový, slaninkový, mrkvový, lososový...), dá sa upiecť ako zdravý variant či slávnostne ozdobiť.
Z histórie:
American muffin: v USA sa v starších kuchárkach (okolo 18.-19. storočia) muffiny uvádzajú ako akési „vdolky“ z kysnutého cesta, ktoré sa pečú v rúre a majú typickú „čiapočku.“
English muffin: anglické muffiny sú tiež akési chlebové vdolky, ktoré sa ale opekajú z oboch strán nad panvicou, čo má za následok ich typický stlačený tvar (také kolieska plackovité). Prvý krát sa objavujú v knihách v roku 1703 a nazývajú sa „moofin“ (čítaj múfin).


Cupcake (KAPKEJK) je miniatúrna tortička navrhnutá pre jednu osobu. Vždy skvelo vynímajú na každej oslave, všetci poskakujú okolo nich a nadšene vzdychajú...
Na rozdiel od muffinu je cupcake menší, sladší a hlavne bohato zdobený pre zvláštne príležitosti a sviatky. Briti mu hovoria „fairy cake,“ Austrálčania zas „patty cake,“ no originálne pochádza z USA. Hovorí sa mu CUPcake, čiže doslova hrnčeková torta preto, lebo má veľkosť čajovej šálky, ale aj preto, že jednotlivé ingrediencie sa nevážili ale boli merané pomocou štandardnej veľkosti šálky.
Cupcakes sa pečú v papierových košíčkoch, ako základ sa používajú rovnaké suroviny ako pri torte (maslo, vajcia, múka, cukor). V podstate akýkoľvek recept na tortu sa dá použiť aj na cupcakes, akurát sa upečú rýchlejšie. Štandardne sa do nich dáva náplň po upečení, alebo sa do cesta primiešajú ďalšie ingrediencie ako orechy, kúsky čokolády, ovocie. Náplň býva aj rovnaká ako poleva navrchu. Zvyčajne sa do cupcaku pomocou lyžice alebo noža vyhĺbi otvor a naplní, alebo sa krém aplikuje za použitia injekčnej striekačky.
No najdôležitejšia je čiapočka z polevy / krému (v originály „icing“ alebo „frosting“ čo doslova znamená námraza) posypaná najrôznejšími cukrovými ozdôbkami. Najpoužívanejší „buttercream“ je klasický americký maslový krém, ktorým sa zdobia torty a cupcakz. Je to sladká, často krémová glazúra z vyšľahaného masla a cukru (pridáva sa aj mlieko, roztopená čokoláda, tvaroh, smotanový syr, mascarpone a rôzne dochucovadlá). Dá sa formovať do rôznych tvarov ako sú kvietky, listy, či najpopulárnejší „swirl“ pomocou vrecka na zdobenie a špeciálnych špičiek (viď obrázok nižšie). Zdobenie cupcakes je na nich to najlepšie! 




Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára