streda, 2. apríla 2014

Mramorové muffiny s čokoládou

Rozmýšľala som ktorý recept dať ako prvý, a rozhodla som sa pre tieto mramorové muffinky plnené čokoládou. V našej rodine sú veľmi obľúbené, často ich pečiem, a hlavne sú jednoduché a rýchle. Piekla som ich aj na našu svadbu vo veľkom množstve, alebo ako darček k narodeninám. Dajú sa piecť v rôznych formách a netreba ich nejako zdobiť, samotné vyzerajú pekne a chutne.

mramorové muffiny s čokoládou
Na 12-15 kusov potrebujeme:
  • 2 hrnčeky hladnej múky
  • 1 lyžica kypriaceho prášku
  • štipka soli (cca 1/8 lyžičky)
  • 1/2 hrnčeka kryštálového cukru
  • 2 veľké vajcia
  • 1 hrnček mlieka
  • 6 lyžíc slnečnicového oleja alebo roztopeného a vychladnutého masla
  • 1 lyžička vanilkového extraktu
  • 2 lyžice kakaa
  • horká čokoláda (alebo hocijaká iná akú lúbite)

Ešte pred pečením si vyberte vajcia a mlieko z chladničky a nechajte ohriať na izbovú teplotu (cesto sa vám inak zrazí). Rúru predhrejeme na 200 stupňov. V jednej miske si zmiešame suché suroviny - múku, kypriaci prášok a soľ. V druhej miske zľahka vyšľaháme vajcia, mlieko, olej, vanilkový extrakt a pridáme cukor. Nakoniec primiešavame suché suroviny. Cesto si rozdelíme do dvoch misiek. Do jednej pridáme kakao a dobre premiešame. 
Ak pečiete v klasickom plechu - vysteľte ho papierovými košičkami. Ak pečiete v silikónových formách, nie je ich treba ani vymastiť. Veľkou lyžicou (nie tou od Kukučína) pridávame cestá do košíčkov - striedame kakaová a vanilkové cesto - a vytvárame tak mramorový vzor. Nakoniec do každého košíčka vložíme jednu kocku čokolády. Pečieme 20 minút na 200 stupňov dozlatista, kým nie sú muffiny nadýchané. Necháme aspoň 5 minút vychladnúť, kým ich vyberieme z formy. 

Môžete ich podávať horúce (čokoláda vnútri bude roztopená) alebo vychladené. Keď ich budete skladovať v uzavretej plastovej nádobe, vydržia aj niekoľko dní. Vždy sa dajú zohriať (do rozohriatej rúry na 5-10 minút na 150 stupňov) a sú ako čerstvé.

v našej "bodkovanej" svadobnej verzii s cukrovými srdiečkami

ako narodeninová tortička - rovnaké cesto ale vo veľkej forme



Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára