sobota 26. apríla 2014

Lahodné malinovo-tvarohové cupcakes

V Lidli bola akcia na maliny a v chladničke som mala tvaroh, ktorý už bolo treba minúť. Vravím si čo s tým - vyskúšam to spojiť? Ľahučké tvarohové cesto s malinovým prekvapením vo vnútri... Maximálne lahodný výsledok! Navyše malinová šťava očisťuje organizmus od toxínov a napomáha tráveniu. Teda recept dobrý nielen pre chuťové poháriky.

Na 15-20 ks potrebujeme: 
  • 150 g jemného tvarohu
  • 1/2 hrnčeka mlieka
  • 1 a 3/4 hrnčeka hladkej múky 
  • 1/2  hrnčeka kryštálového cukru 
  • 2 veľké vajcia 
  • 115 g zmäknutého masla 
  • 1-2 lyžice vanilkového extraktu
  • 1 lyžica kypriaceho prášku
  • 1/2 lyžice sódy bikarbóny
  • štipka soli
  • 125 g čerstvých malín na ozdobenie
Na náplň potrebujeme:
  • 1 hrnček čerstvých (po prípade mrazených) malín 
  • 2 lyžice teplej vody 
  • 2-3 lyžice práškového cukru

jemná tvarohová štruktúra s malinovým gélom vo vnútri
Ešte pred pečením si vyberte maslo, vajcia, mlieko a tvaroh z chladničky a nechajte ohriať na izbovú teplotu, aby sa cesto nezrazilo. Ak máte málo času, tak ponorne vajíčka na chvíľu do teplej vody (nie však horúcej aby sa neuvarili) a tak sa ohrejú. Maslo dajte do misky a tú dajte do väčšej nádoby s teplou vodou, tak maslo povolí a zmäkne, občas premiešajte.
Rúru si predhrejeme na 200 stupňov. V miske vyšľaháme dopenista maslo a pridávame cukor, vajcia a vanilku. Múku, kypriaci prášok, sódu bikarbónu a soľ si zmiešame spolu a pomaly pridávame do cesta. Počas miešania je treba občas zoškrabať strany a dno misy. Nakoniec pridáme tvaroh zriedený s mliekom a vymiešame. Plech si vystelieme papierovými košíčkami a nalejeme do nich cesto. Ďalej máte 2 možnosti - buď dáte ešte pred pečením do cesta mrazené maliny (nie však čerstvé, tie by sa úplne rozpadli) alebo hotové upečené cupcaky naplníte pripraveným malinovým gélom. Ja preferujem druhú možnosť v podobe tekutej malinovej náplne, ktorá cupcaky robí šťavnatejšie a je bez zrniečok.
prepašírované maliny bez zrniečok
Pečieme 17-20 minút na 200 stupňov, kým nie sú cupcaky nadýchané a jemne zlatisté. Necháme ich úplne vychladnúť a zatiaľ si urobíme "malinový gél" ktorým budeme plniť cupcaky. Čerstvé / zmrazené maliny dáme do vysokej nádoby s 2 lyžicami teplej vody aby povolili, pridáme cukor a poriadne ich rozmixujeme s ponorným mixérom. Vzniknutú kašu prepasírujeme cez sitko, čím sa zbavíme zrniečok. A chutnučký gél je hotový!

Na plnenie cupcakov som použila sadu zdobičky a vykrajovačky od Tchibo. V podstate si do stredu cupcaku vyhĺbime jamku (s priemerom asi 1-2 cm) tak, že odoberieme trochu cesta z vrchu (môžte použiť aj nožík alebo malú lyžičku), naplníme malinovým gélom a zas prikryjeme vykrojenou čiapočkou. Nebojte sa dať náplne aj viac, lebo cupcaky sú pekne nadýchané. Nechajte trochu odstáť nech sa malinový gél spojí s cestom presiakne do všetkých zákutí. 

Nakoniec si cupcaky ozdobíme kakaovým krémom a čerstvými malinami. 


Na krém potrebujeme:
  • 2-3 lyžice kakaa
  • 1 a 1/2 hrnčeky práškového cukru
  • 100 g masla izbovej teploty
Maslo vymiešame dopenista na vysokých otáčkach. Pridáme cukor a kakao a miešame do hladka. 


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára