streda 23. apríla 2014

Cheesecake-style koláč s vaječným likérom a orechami

Ak Vám po sviatkoch ostal vaječný likér, či už domáci alebo kupovaný, a neviete čo s ním, tu je jednoduchý recept na koláčik v štýle cheesecake, plný orieškov, vaječného likéru, s medíkom a mascarpone. 

Na 1 tortovú / tarte formu s priemerom 22-26 cm potrebujeme (ja som piekla v malých 12 cm silikónových formách na tarte, vystačilo na 6 ks):
  • 125 g masla izbovej teploty
  • 3 kopcovité lyžice najemno pomletých orechom (akékoľvek)
  • 1 a 1/2  balíka maslových CLUB keksov (môžete dať aj BeBe dobré ráno orechové)
  • 100 ml vaječného likéru
  • 150 ml smotany na šľahanie 33%
  • 1 balíček želatíny na stuženie krémov
  • 250 g mascarpone 
  • 2 lyžice práškového cukru
  • 2 lyžice vanilkového extraktu
  • 2 kopcovité lyžice múky
  • 2 vajcia + 1 žĺtok
  • celé orechy a med na ozdobenie
Kekse pomelieme na jemno, aby nám neostali väčšie kusy, zmiešame s pomletými orechmi, a pridáme na kocky nakrájané maslo (to musí byť dobre zmäknuté, ináč sa s ním nebude dať pracovať). Rukami vypracujeme cesto do mrveničky. Dno formy si vystelieme papierom na pečenie a okraje potrieme maslom / silikónové formy netreba vystielať. Vzniknutú mrveničku vysypeme do formy a poriadne utlačíme o dno a okraje navýšime. Korpus dáme zapiecť na 10 minút do rúry na 150 stupňov. Potom necháme vychladnúť. 
Na sporáku si zohrejeme smotanu, pridáme želatinu a dobre vymiešame metličkou. Pridáme likér a varíme na miernom ohni 2-3 minúty, potom odstavíme zo sporáka a za stáleho miešania necháme vychladnúť.
Vymiešame si mascarpone, cukor, vanilku, múku a pomaly prilievame likérový krém, stále miešame. Nakoniec po jednom primiešame vajíčka a žĺtok. Vôbec nebolo treba použiť mixér, miešala som len varechou. 

Hotový plnku vylejeme na korpus a pečieme vo vodnom kúpeli (na spodok sporáka dáme plech s vodou, ktorá sa bude vyparovať, tak koláč nezoschne) 30 minút na 180 stupňov. Vyberieme plech s vodou a dopekáme 15-20 minút na 150 stupňov. Koláč sa zdvihne, ale nebojte on zas spľasne. Po upečení trochu pootvoríme dvierka rúry aby sme vypustili paru, ale koláč nevyberáme. Po pol hodine otvoríme dvierka a necháme cheesecake chladnúť v rúre ešte tak 1 hodinu. Potom ho vyberiem, necháme úplne vychladnúť a dáme na noc do chladničky zatuhnúť (aspoň na 3-4 hodiny). Pred podávaním ozdobíme orechami a polejeme medíkom. Ja som použila mix orechov a hrozienok a poliala takým medovo-bylinkovým sirupon (Škodov bylinkový sirup).

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára