nedeľa 6. apríla 2014

Cheesecake s malinovým vírom

...alebo Rapsberry swirl cheesecake! Tento skvelý recept som "odkukala" od Marthy Stewart (www.marthastewart.com) a hneď som ho musela vyskúšať. Pripravila som si pre Vás svoju verziu vo foto-recepte. Na webe nájdete kopec inšpirácií na malinový vzor, takže fantázii sa medze nekladú. Tak hor sa na to!

Na tortovú formu 22-24 cm potrebujeme:

  • 2 a pol balíka BeBe keksov (môžu byť biele ale aj čokoládové)
  • 125 g masla izbovej teploty
  • 375 g cream-cheese (smotanový syr napr. Philadelphia alebo lacnejšia verzia Linessa)
  • 250 g mascaspone
  • 150 g práškového cukru
  • 3 celé vajcia + 1 žĺtok
  • 3 lyžice vanilkového extraktu
  • 2 lyžice pre osiatej múky
  • 150 g mrazených / čerstvých malín

Tortovú formu s priemerom 22 alebo 24 cm si poriadne vymažeme maslom, dno môžeme vystlať papierom na pečenie. Keksíky si rozmixujeme v kuchynskom robotovi /mini choppery na prášok. Alebo ich jednoducho dajte do mirkoténového sáčku a rozdrvte sekáčom na mäso. Musíte ale docieliť jemný prášok bez väčších kúskov.


Zmäknuté maslo nakrájame na kocky a pridáme keksíkový prášok, rukami poriadne vymiesime a vznikne nám taká mrvenička. Kto sa nechce zamazať, môže maslo roztopiť a tak ho zmiešať s keksíkmi. No prvý spôsob je menej prácny a rovnomernejší. Mrveničku vysypeme do tortovej formy a rukami poriadne utláčame na dno, trochu navýšime aj na okraje formy - vznikne nám taký plynulý prechod. Uhladíme ho lyžicou alebo špachtľou. Takýto korpus dáme zapiecť na 10-15 minút do rúry na 180 stupňov. Potom necháme vychladnúť.


Zatiaľ si pripravíme cesto. Syr, mascarpone, práškový cukor, vanilkový extrakt si ručne vymiešame, a potom ešte pridáme vajíčka a žĺtok. Ak suroviny miešate v šľahači, tak použite najnižšie otáčky! Nakoniec pridáme pre osiatu múku a zmes vymiešame do hladka, aby nám neostali žiadne hrudky. Takto ju rovnomerne vylejeme na korpus.


Na samotný vrch príde malinový sirup, ktorý si pripravíme nasledovne: zmrazené maliny necháme chvíľu v miske s pár lyžicami horúcej vody aby povolili. Potom k nim pridáme 2-3 lyžice práškového cukru (aby boli sladučké) a vyšľaháme ich ponorným mixérom na kašu, ktorú si pretlačíme cez sitko do malého hrnca, tak sa zbavíme zrniečok. Malinový pretlak 4-5 minút povaríme aby sa nám voda vyparila a dáme poriadne vychladnúť (ja ho miešam na balkóne, kým sa z neho neprestane pariť).


Ak používate čerstvé maliny, tak ich len pocukrujeme, rozmixujeme a precedíme cez sitko, netreba ich variť.
Malinový sirup teda nakvapkáme na cesto a špajľou vytvárame víry, srdiečka a iné vzory (inšpirujte sa TU).


Cheesecake (s Vašim umeleckým výtvorom) pečieme pomaly vo vodnom kúpeli na 160-170 stupňov po dobu 50-60 minút (musíte sa riadiť svojou rúrou). Vodný kúpeľ je pre pečenie cheesecaku zásadný, pretože tak nám nezoschne - do hlbšieho plechu dáme vodu a uložíme ho na spodok rúry. 
Po upečení vypneme rúru, ale neotvárame dvierka ešte aspoň 20 minút, až potom vypustíme paru. Po pol hodine otvoríme dvierka a necháme cheesecake chladnúť v rúre ešte tak 1 hodinu. Potom ho vyberiem, necháme úplne vychladnúť a dáme na noc do chladničky zatuhnúť (aspoň na 3-4 hodiny).

Ak sa Vám s tým nechce hrať, tak jednoducho primiešajte vzniknutý malinový sirup do cesta a upečte si chutnučký ružový cheesecake. Je to na Vás. Ja som spravila korpusový okraj vysoký, do chrumkava opečený + dno hrubé, lebo tak to máme radi a parádne to vyzerá :)
Dobrú chuť!

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára